مرکز پاسخگويي: دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي: اهل بيت
موضوع فرعي: شب قدر
چرا شب قدر را به نام حضرت فاطمه (س)ناميده اند؟ لطفاً علت آن را توضيح دهيد.


پاسخ:
امام صادق (ع)فرمود: فاطمة و اللّه فمن عرف فاطمه حقّ معرفتهافقد ادرك ليلةالقدر;(1) فاطمه است و خدا است . هر كس فاطمه را خوب بشناسد و مقام او را قبول داشته باشد, به حقيقت , شب قدر را درك كرده است .
توضيح : اين گونه احاديث بر فرض صحّت سند, قابل توجيه و تأويل است .
در حقيقت امامان : خواسته اند حقايقي را به مردم آن زمان كه غرق دردشمني با اهل بيت مخصوصاً علي (ع)و فرزندانش بودند و جو حاكم عليه علي (ع) فاطمه و ائمه : بود, به نحوي از موقعيت استفاده كند. از آيات قرآن كه مورداحترام مسلمانان بود, از باب تطبيق , بعضي از حقايق را به مردم ابلاغ كند تا بتواندبُغض و دشمني را كه در دل بعضي از مسلمانان يا ضعيف الايمان ها بود, كم كم بيرون كنند. اين گونه استدلال ها و توجيه ها را و مي نامند و اين گونه تبليغ و بيان از ائمه : خطا و اشتباه و مجاز محسوب نمي شود, چون درحقيقت مقام ولايت و دوستي با اهل بيت پيامبر, تمام دين و اكمال دين است .شرط قبولي طاعات و عبادات است . مرحوم فيض كاشاني در ذيل آية الكرسي اين حديث را نقل مي فرمايد:
حضرت عرض كرد: ما با بعضي از سنّي ها كه ولايت شما را قبول ندارند, رفت وآمد داريم و آنان را امين و صادق و با وفا مي يابيم . امام صادق (ع)با غضب به ابن ابي يغفور فرمود:
كسي كه ولايت الهي را قبول ندارد و ولايت ظالمان را پذيرفته , اصلاً دين ندارد, و كسي كه ولايت الهي و ولايت امام عادل را قبول دارد, لغزشي هم انجام داد, خداوند لغزش را جبران مي كند.(2)
خداوند مؤمنان را از ظلمتِ گناه و معصيت به سوي نور هدايت مي كند, ولي آنان كه زير چتر طاغوت رفته اند و ولايت او را پذيرفته اند, در ظلمت مرحوم كليني (ره ) نيز اين روايت را در اصول كافي كتاب الحجة, باب آورده است .
ولايت و محبت و تدين به ولايت و حكومت ائمه : شرط دين داري و قبولي طاعات و حسنات است . حال ائمهء بزرگوار ما اين حقايق را در جاهاي مختلف و درزمينه هاي متفاوت بر اساس شناختي كه از مخاطبان خود داشته اند, بيان كرده اند.

***
پاورقي:
1.محمد باقر مجلسي , بحارالاءنوار, ج 43 ص 65
2.بحارالانوار, ج 65 ص 105