انتخاب همسايه خوب


امام صادق عليه السلام در محافل خود به شاگردانش درس ادب و اخلاق مي داد آنها را به زندگي آشنا مي كرد تنها علم و اصول و فروع نبود بلكه سيره مهذب كه هدف اصلي دين اسلام است آموخته مي شد.

فرمود از ادب مرد اين است كوشش كند خودش همسايه خوبي براي ديگران باشد و همسايه خوبي نيز برگزيند كه حسن جوار و فضيلت نفساني رشد عقلي و كمال مي آورد.

اعراب به همسايگان خود مفاخرت بر ديگران مي كردند والحق جاي مباهات و مفاخره را هم دارد چه نعمت بزرگي است همسايه خوب و چه مصيبتي است همسايه بد - كه هيچ كاري نمي توان با او كرد مگر تحمل رنج و تعب همسايگي او را.

همسايه در اسلام ارزش دارد به اصلاح امروز سرقفلي دارد و اسلام براي همسايه
حقي قائل شده پيغمبر بسيار سفارش همسايه را نموده تا آنجا كه اميرالمؤمنين عليه السلام فرموده.

ما زال رسول الله (ص) وصينا بالجار حتي ظننا انه سيورثه فرمود پيغمبر اكرم آن قدر سفارش همسايه را به من كرد كه گمان كردم وارث مي شود.

امام صادق عليه السلام اين دستور آسماني را زير نظر داشت و در وصاياي خود فرمود:

عليكم بتقوي الله تا آنجا كه فرموده و حسن الخلق و حسن الجوار [1] .

بر شما باد به تقوي و پرهيزكاري و به حسن خلق و حسن جوار كه همسايه خوبي براي ديگران باشيد و همسايه خوبي انتخاب كنيد و حق همسايگان را ادا كنيد.

قال (ع) و ليس منا من لم يحسن مجاورة من جاوره

از ما نيست كسي كه به همسايه اش نيكي نكند چه نيكي قهرا متبادل مي شود به نيكي كه هل جزاء الاحسان الا الاحسان و به علاوه چون بشر در فطرت خود بنده احسان و نيكوكاري است كه الانسان عبيد الاحسان از يك دود تلخ تا يك كام شيرين همه موجب بندگي و تواضع مي گردد و با محبت و احسان به همسايه دوست فراهم مي شود كه گفته اند هزار دوست كم و يك دشمن بسيار است و جز با احسان و نيكوئي دوست نمي توان به دست آورد - و اين درس بهترين راه دوست يابي است كه هر همسايه همسايه نيكوكار خود را به دوستان خود معرفي مي كند و روزافزون دوست اضافه مي گردد.


پاورقي

[1] وسائل الشيعه ص 203 ج 2 باب وجوب عشرة الناس.