شخصيت امام صادق


در اينجا نظريه برخي از بزرگان علماي مشهور اسلام را درباره حضرت صادق عليه السلام مي نويسيم تا مقام علمي آن حضرت روشن گردد.

حافظ شمس الدين ابوعبدالله محمد بن عثمان دمشقي معروف به ذهبي متولد 673 متوفي 748 در ميزان الاعتدال مي نويسد. [1] .

جعفر بن محمد بن علي بن الحسين الهاشمي ابوعبدالله احدالائمة الاعلام، بر، صادق، كبيرالشان.

نووي حافظ ابوزكريا يحيي الدين بن شرف الدين متوفي 676 در كتاب تهذيب الاسماء و اللغات مي نويسد. [2] .

«روي عنه محمد بن اسحاق و يحيي الانصاري و مالك، و السفيانان، و ابن جريح و شعبه، و يحيي القطان آخرون و اتفقوا علي امامته و جلالته و سيادته قال عمرو ابن ابي المقدام كنت اذا نظرت الي جعفر بن محمد علمت انه من سلالة النبيين»





ابن خلكان مي گويد:

احد الائمة الاثني عشر علي مذهب الاماميه و كان من سادات اهل البيت و لقب بالصادق لصدقه في مقالته و فضله اشهر من ان يذكر.

و كان تلميذه ابوموسي جابر بن حيان الصوفي الطرطوسي قد الف كتابا يشتمل علي الف ورقه يتضمن رسائل جعفرالصادق و هي خمسمائه رسالة. [3] .

يكي از ائمه دوازده گانه كه مذهب شيعه بر آراء او است و از سادات اهل بيت و ملقب به صادق است براي آنكه او هر چه گفته راست و درست و منطبق بر حق بوده و در فضيلت علمي و اخلاقي مشهورتر از آن است كه ذكر شود از شاگردان جعفر بن محمد الصادق جابر بن حيان طرطوسي است كه كتابي شامل هزار ورق متضمن بر تقريرات جعفرصادق عليه السلام نوشته كه بيش از پانصد رساله است.

مؤمن بن حسن مؤمن مصري معروف به بشبلنجي (از قراي مصر است) متولد 1250 مي نويسد. [4] .

«و مناقبه كثيرة تكاد تفوت حدالحاسب و يحارفي انواعها فهم اليقظ الكاتب»

مناقب جعفر بن محمد بيش از آن است كه محاسبي بتواند آن را شماره كند و يا در اقيانوس متلاطم علم و دانش او غوص نمايد هر كسي در اين ميدان قدم نهاده افهام و مشاعرش قبل از نيل به مقصد خسته و فرسوده گشته و به خواب رفته است.

ابن قتيبه در ادب الكاتب مي نويسد:

و كتاب الجفر كتبه الامام جعفرالصادق ابن محمدالباقر فيه كل ما يحتاجون الي علمه الي يوم القيمه.

و ابوالعلاي مصري اشاره بدان كرده چنين گويد:



لقد عجبوا لآل البيت لما

اتا هم علمهم في جلد جفر



فمرآت المنجم و هي صغري

تربه كل عامرة و قفر



محمد بن علي الصبان شافعي حنفي مصري مي نويسد:







«و اما جعفرالصادق فكان اماما - نبيلا - و كان مجاب الدعوة اذا سئل شيئا لا يتم قوله الا و هو بين يديه. [5] .

امام جعفرالصادق پيشواي بزرگواري بود مستجاب الدعوه هرگاه از خداوند چيزي مي خواست هنوز مسئلتش تمام نشده بود كه آنچه مي خواست در كنارش حاضر مي شد.

ابوالمواهب عبدالوهاب بن احمد بن علي انصاري شافعي مصري معروف به شعراني متوفي در قاهره سال 911 مي نويسد:

«و كان سلام الله عليه اذا احتاج الي شيي ء قال يا رباه انا احتاج الي كذا فما يستتم دعائه الا و ذلك الشيي ء بجنبه موضوع» [6] .

امام جعفرصادق عليه السلام هر وقت نيازي به چيزي پيدا مي كرد عرض مي كرد پروردگارا من محتاج به فلان چيزم هنوز دعايش تمام نشده آن چيز در كنارش نهفته بود.

ابوالمظفر شمس الدين يوسف بن قزغلي واعظ شهير حنفي معروف به سبط ابن جوزي متولد سال 582 متوفي 654 جمادي الاولي مي نويسد:

قال علماء السير قد اشتغل بالعباده عن طلب الرئاسه. [7] .

و من مكارم اخلاقه ما ذكره الزمخشري انه رجب به و قضي له حاجته مع علما بحاله و وعظه علي وجه التعريض و هذا من اخلاق الانبياء. [8] .

كمال الدين محمد بن طلحه شافعي متوفي 654 مي نويسد:

و هو من عظماء اهل بيت و ساداتهم ذو علوم جمه و عبادة موفره - و اوراد متواصله و زهادة بينه و تلاوة كثيرة - يتبع معاني القرآن الكريم و يستخرج من بحره جواهره و يستنج عجائبه و يقسم اوقاته علي انواع الطاعات بحيث يحاسب عليها نفسه. رؤيته تذكر الاخرة - و استماع حديثه يزهد في الدنيا و الاقتداء بهديه يورث الجنه - نور قسماته شاهدانه من سلالة النبوه و طهارة افعاله تصدع بانه من ذرية الرساله.

و قال اما مناقبه و صفاته فكاد نفوت عدد الحصر و يحار في انواعها فهم اليقظ الباصر حتي انه من كثير علومه المفاوضه علي قلبه من سجال التقوي صارت الاحكام التي لا تدرك عللها والعلوم التي تقصر الافهام بحكمها - تضاف اليه و تروي عنه. [9] .





(حضرت) جعفر بن محمد عليه السلام از بزرگان اهل بيت و سادات و علماء خاندان رسالت است او داراي عبادات وافر و اذكار و اوراد دامنه دار و پارسائي و تقوي روشن بود قرآن را دائما تلاوت و تعليم مي كرد و معاني آن را عملا مي آموخت.

از تلاطم درياي مواج علم و دانش او جواهري پربها بيرون مي ريخت و عجايب علوم نتيجه افاضات علمي او بود - اوقاتش را به انواع عبادت و طاعت تقسيم كرده بود چنان حساب نفس خود را داشت - ديدارش آدمي را به انديشه آخرت مي انداخت و شنيدن احاديث و اخبار درس او پرهيزكاري در اين دنيا به وجود مي آورد.

پيروي از راهنمائي او موجب رستگاري مي شد - بهشت ميراث رهبري او است پرتو انوار فيوضاتش شاهد بر درون صاف و علم بي پايانش بود - او از سلاله ي نبوت و خاندان طهارت بود كردارش مانند گفتارش نشان مي داد كه از ذراري دودمان رسالت است.

او در مناقب و صفات و سجايا دريائي است بي مرز و بوم كه عدد براي شماره آن قاصر و نارسا و حرارت دروني براي اظهار آن سر دو خفته است.

او از كثرت علم و دانش مفاوضه مي كرد علم را با فضيلت اخلاقي به هم آميخته بود و اين از سجاياي نفساني انبيا است - بيان و علل احكام او اسرارآميز و علوم و دانش او به قدري رفيع است كه هماي افهام و مشاعر بشري نمي تواند به بام آن پرواز كند او بود كه از پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم روايت مي كرد و خود مبين قانون و قاضي و مجري بود.

شهاب الدين احمد بن حجر الهيثمي مكي مي نويسد:

و نقل الناس عنه من العلوم ن سارت به الركبان و انتشر صيته في جميع البلدان. [10] .

صيت دانش امام جعفرصادق عليه السلام در اكناف عالم طنين انداز شد و سيل روايات و اخبارش تمام كشورهاي اسلامي را فراگرفت و جهان اسلاميت كه آن روز اكثريت دنياي مسكوني بشر را گرفته بود به اعلميت و افقهيت او اعتراف داشت.

بسياري ديگر از علماء اعلام و ائم اربعه سنت و جماعت و از مستشرقين و نويسندگان خارجي و حتي از نواصب و دشمنان او به بحر متلاطم علم و دانش او اعتراف كرده اند كه چون





ضيق صفحات ما اجازه نمي دهد به نام برخي ديگر اشاره و خاتمه مي دهيم. [11] .


پاورقي

[1] ميزان الاعتدال ص 192 ج1.

[2] تهذيت الاسماء و اللغات ص 149 ج 1.

[3] ابن خلكان متولد اربل نزديك موصل و متوفي به دمشق سنه 681 - طبقات شافعيه ص 14 ج 5 فوات الوفيات ص 55 ج 1 - حسن الماضره ي سيوطي ص 267 ج 1 - معجم المطبوعات ص 98 ج.

[4] نور الابصار ص 361.

[5] اسعاف الراغلين در حاشيه نور الابصار ص 208.

[6] لواقح الانوار و معجم المطبوعات ص 126 ج 1.

[7] تذكره خواص الامه ابن جوزي ص 192.

[8] ربيع الابرار زمخشري.

[9] مطالب السئول ص 81.

[10] صواعق المحرقه ابن حجر ص.

[11] شيخ سليمان بن ابراهيم شبلنجي معروف به خواجه كلان در ينابيع الموده چاپ اسلامبول ص 380 حافظ ابونعيم اصفهاني متوفي 430 در حلية الاولياء ص 293 ج 3 خطيب بغدادي در تاريخ بغداد ص 80 ج 14 - نورالدين علي بن محمد بن صباغ مالكي متولد سنه 874 متوفي 855 در فصول المهمه ص - سخاوي درالضوء اللامع ص 283 ج 2 - محمدامين بغدادي سويدي در سبائك الذهب ص 72 - نسابه شهير جمال الدين احمد بن علي الداودي حسني متوفي 882 در عمدة الطالب ص 184 - ابوالفتح محمد بن ابي القاسم اشعري متوفي 458 در الملل و النحل ص ابومحمد عبدالله.