اسلام دين علم و عمل


سعادت و نيك بختي نصيب فرد و ملتي مي گردد كه داراي علم و عمل باشد. اين حقيقتي است كه تمام قبايل بشري اقرار و اعتراف نموده و نسبت به وجود علماء خود مفاخره مي نمايند.

اسلام علم و دين را به هم مقرون و آميخته شناخته و به رهبري عقل و خرد آموخته است و اين دو اصل حياتي را كه مركز زندگي و زيستن و سر بقاء و جاويداني است غيرقابل انفكاك دانسته و امكان عقلي هم براي تفكيك آن قائل نشده زيرا بايد علم به ثبوت برساند چنانچه پس از قرون متماديه امروز علم پرده از اسرار دين برداشته و به پيشگاه حضرت خاتم النبيين كه سرحلقه دانشمندان بشري بود سر تعظيم و تقدير و تقديس خم نموده است.

اسلام طلب علم را فريضه و واجبه دانست و در صف وظايف اوليه بشري قرار داد و زن و مرد در تحصيل علم يكسان هستند كه بايد دوش به دوش پيش بروند ولي نكته علمي اين است كه بايد توجه به موضوع و متعلق علم داشت و با رعايت الاهم فالاهم آنچه لازم تر و نياز عمومي و فردي بدان بيشتر است و بقاء و دوام حيات زندگي بدان بسته است آن را مقدم داشت و لذا حكماء و فلاسفه براي تربيت نفوس بشري علم دين و عقيده و ايمان به مبداء و معاد را بر ساير علوم مقدم دانسته اند.

پيشواي اسلام دين را با عقل و خرد آميخته و آموخته و باب مدينه علم علي مرتضي عليه السلام علوم و فنون اسلامي را براي تمام بشر آموخته تا هر طبقه و هر قبيله با نياز سطح زندگي آنچه را بخواهند فراگيرند.

تعليم و تعلم، آموزش و پرورش در خاندان اهل بيت عصمت و طهارت دست به دست در طول سه قرن به مسلمين آموخته و عملا خود ترجمان مكتب هدايت و ارشاد بودند و هيچ دقيقه اي فروگذار نكردند تا بشر به وظايف خويش آشنا شده حق و مسئوليت را بشناسد و به وظايف خويش قيام كند.

امروز هم ملل زنده جهان به علم و علماء مفاخره و مباهات مي كنند و به نيروي علم و علماء بر يكديگر كرنش و غرش مي نمايند و برتري خود را برملا مي سازند.

اين علم است كه از ذره تا ذره جهش و جنبش تكاملي نموده و سير طبيعي تكاملي خود را طي مي كند و علماء قدم به قدم با اين مسير نظارت مي نمايند تا اسرار تعالي و ترقي را دريابند آن روزي كه قرآن در ساختمان بشري به ملائكه و فرشتگان ملاءاعلي خطاب فرمود اني اعلم ما لا تعلمون مي خواست سر حيات و رموز آفرينش را بيان كنيد و به جهان مجردات بنمايد كه انسان معجون عجيب و شگفت انگيز آفرينش است كه با نيروهاي متضاد و مختلف در مبارزه است و به كمال مطلوب خود مي شتابد تا آنجا كه آنچه اندر وهم نايد آن شود.

لذا فرمود به ملكوت آسمان ها بنگريد مواليد در مواد و عناصر فلكي دقت و مطالعه كنيد گردش منظومه ها را ببينيد حساب و نظم دقيق عالم را مورد توجه قرار دهيد.

ببينيد گرداننده اين فضاي بيكران و اين منظومه هاي شمسي چگونه قدرتي به كار برده كه در يك سلسله اعداد بي انتها كراتي آفريده و آفتاب ها خلق كرده كه نور يكي از آنها كه ديده شده هفتاد سال نوري طول مي كشد تا به ما برسد و آن روز قرآن اين درس فلكي را در سايه قالب الفاظ ريخته به صورت سوگند مي فرمايد و رب الشعري سوگند به كسي كه آفريننده ستاره شعري و فلك بزرگ گردش منظومه شمسي شعري مي باشد و تربيت كننده ي اين موجود عجيب خلقت است.

ولي امروز علم پرده برداشت و عظمت شعري را به جهانيان ثابت كرد.

تلسكوپ پالوما را آمريكا كه بزرگ ترين دوربين فلكي است اين ستاره را اخيرا ديده و شناخته - مي نويسند نور او پس 75 سال نوري كه هر دقيقه سيصد هزار كيلومتر طي مي كند به ما مي رسد و در وزن مخصوص هر ليتر او مساوي 190 تن مي باشد كه هيچ واگن نمي تواند حمل كند و از عظمت و بزرگي مي تواند چندين هزار خورشيد منظومه خاكي را درون خود جاي دهد.

اين يكي از آيات الهي است كه علم پس از 1300 سال پرده از روي آن برداشته و آنچه را «محمد عرب صلي الله عليه و آله» در 14 قرن پيش بدون سلاح بصري ديده است امروز دانشمندان مجهز به اسلحه هاي بزرگ فني ديده و تصديق و اعتراف نموده اند.

اين همه از علومي است كه در مكتب جعفري تعليم شده و حضرت امام جعفر صادق عليه السلام بزرگ ترين مربي عالم انسانيت فرصت يافت پس از يك قرن از ركود و خمود توسعه دين كه به دست امويان انجام شد مدرسه اي بگشايد و حقايق علم و دين را به مردم جهان برساند.

حضرت امام جعفر صادق عليه السلام درس دانش و بينش داده كه عقول خردمندان در آن حيران مانده است.

مثلا براي معرفي ابرها فرموده 14 قسم ابر در آسمان ها ظاهر مي گردد كه ما از روي آيات قرآن استخراج نموده و در شرح زندگاني آن حضرت در اين جلد مفصل بيان نموده ايم.

درسي كه 12 قرن پيش امام به شاگردان خود آموخت امروز علماي هواشناسي و كساني كه در علم جو و ابر و فضا تجاربي گرفته اند نوشته اند 14 نوع ابر وجود دارد كه هر كدام وظيفه اي را انجام مي دهند و پرده از روي چهره دين برداشته شده است.

نهايت بايد دانشمنداني دين دار و فاضل باشند تا از مكتب امام صادق بهره مند شده و به علوم و كشفيات اخير توجه نمايند بدانند كه موضوع علم جديد و قديم ندارد.

با كمال تأسف بايد گفت در تحولات اخير تمدن غربي مسلمين از آثار علمي و مخازن گران بهاي كتب دانش اسلامي محروم مانده اند و اگر افرادي از آنها هم به علوم و اكتشافات جديد واقف مي شوند گمان مي كنند دين مقدس اسلام از علم و دانش بي خبر و عاري بوده است.

آن روز امام جعفر صادق عليه السلام به جابر بن حيان طريق ساختن طلا را آموخت و در طول هزار سال مردم گمان مي كردند طلاسازي با ذكر و ورد به دست مي آيد يا با بوته و چراغ موشي حاصل مي گردد نمي دانستند كه پنج هزار درجه حرارت لازم است.

امروز كشور سوئيس طلا را به طريق همان دستور ساخته و به جهان اعلام كردند كه طلا ساخته شده اينها همه علوم اسلامي است كه متأسفانه از دست بيگانه گرفته شده است.

اين سابقه تاريخي و علمي ما را موظف مي نمايد كه از رحلت و درگذشت آن بزرگوار مربي عالم انسانيت متأثر گشته و به باد مجد و عظمت و جلالت و شأن آن عالم رباني كه بيست هزار عالم از خردمندان متخصص در قرن دوم اسلامي به جهانيان تحويل داد روز رحلت امام ششم را روز تأثر و عزاي عمومي اعلان كنيم و دانشمندان عالم تشيع موظف هستند در اين روز و روز تولد اين پيشواي بزرگ اقلا يك رساله و يك درس از آموزش و پرورش امام جعفر صادق عليه السلام را طبع و نشر نموده با ترجمه حال آن حضرت به جهان انسانيت هديه كنند.

ما اين پيشنهاد آسان و قابل عمل را به دانشمندان عالم تشيع عرضه مي داريم و اقتراح اين سبقت علمي را توصيه مي كنيم كه مراقبت نمايند آثار فراوان بي شمار و افاضات علمي پيشواي مكتب جعفري را به سبك جديد دنياپسندي طبع و نشر نموده به زبان هاي زنده جهان ترجمه و نشر دهند تا جهان انسانيت بر چنين شخصيت بزرگواري بهتر و خوبتر واقف گردد.

حضرت امام جعفر صادق عليه السلام:

در نيمه اول قرن دوم يك نهضت بزرگ علمي و جنبش عميق و دامنه داري به وجود آورد كه حركت فكري ايجاد كرد و هنوز نوسان و امواج علمي آن در گوشه و كنار دنيا مشام انسانيت را متأثر و معطر مي نمايد.

ابوحنيفه امام حنفي ها مي گويد:

اگر من دو سال تشرف خدمت ابوعبدالله جعفر بن محمد الصادق عليه السلام را درك نمي كردم تمام عمرم به هدر رفته بود.

جابر بن حيان اساس فيزيك و شيمي و علوم طب و طبيعي را بنا نهاد و به يك واسطه به زكرياي رازي سپرد و ابوعلي سينا از او فراگرفت و دوش به دوش فقه اسلام و طب و طبيعيات روزافزون گرديد.

علوم فلكي و رياضيات امام صادق عليه السلام با همين سابقه روزافزون نشر و توسعه يافت كه امروز دنياي علم بدان اعتراف و اقرار كرده است.

علوم فلكي اسلام در چهارده قرن پيش با فقدان تجهيزات امروزي نيرومندترين علوم جهاني بوده و هست و اين بيان را امام صادق عليه السلام از جدش اميرالمؤمنين عليه السلام نقل كرده كه فرمود راه هاي زمين را شماها ممكن است به دست آوريد ولي راه هاي آسمان ها و موجودات آنجا را از من بپرسيد كه ديگري به شما نمي تواند بگويد.

عظمت علمي و مقام آموزش و پرورش امام صادق عليه السلام بيش از اين است كه در يك مقاله بگنجد مطالب را خلاصه نموده در سه مجلد ضمن دوره كامل بيست جلدي زندگاني چهارده معصوم عليهم السلام نگاشتم كه به حمدالله طبع و نشر يافت و ادامه تشريح مطلب را به عهده دانشمندان مبتكر و جوان وامي گذاريم تا علوم امام صادق را در جهان نشر دهند كه مردم عالم بدانند علم و علماي اسلام از همه عميق تر و متقن تر بوده و هست.

حسين عمادزاده

نشاني: تهران خيابان قديم شميران، ايستگاه مينا، كوچه مينا رودبار شرقي تهران خيابان ميرداماد - رودبار شرقي پلاك 67 - تلفن 224518