امام صادق و مشعل داري


در اسلام امروز ديگر احتياجي در بسط همه كتب فقهي نيست بلكه احتياج در نشر فقه اماميه است زيرا به قدر كافي مسائل علمي فقه اسلام در عبادات تجزيه و تركيب شده و نقطه ابهامي كمتر هست ولي در عقود و احكام و ايقاعات بسياري از مسائل از نظر عامه مردم نه تنها به قدر كافي بحث نشده بلكه به حال ابهام مانده كه ملل خارجي گمان كرده اند اسلام از اين جهت در نقيصه است مثلا درباره مالكيت - بهداشت عمومي - ماليات و خراج - احياء اراضي موات. قضا و شهادت و غيره هنوز جاي بحث و تتبع و تحقيق دارد و مسائل امروز زندگي بين المللي است كه بايد حل و هضم گردد.

در حالي كه اسلام در اين قسمت هم بي نياز است و به قدر كافي درباره اين مسائل بحث نموده است - امروز بايد اين مكتب علمي را به دنيا معرفي كرد تا بدانند مسلمين وارث چه علوم و تربيتي مي باشند.

مكتب جعفري هيچ نقطه ابهامي باقي نگذاشته است مثلا در باب ادويه نافعه و طريق تغذيه و بهداشت عمومي شيخ حر عاملي در كتاب فصول المهمه كه از نفيس ترين مطبوعات اسلامي است اخبار مفصلي از حضرت امام صادق عليه السلام نقل كرده است كه نمونه طبابت امام ششم مي باشد و امكان ندارد يك طبيب حاذق اين قدر اطلاع داشته باشد - شرح حال سقراط و افلاطون و بقراط و طبيب هندي - قبطي - سبطي را هم ببينيد آن وقت به اين حقيقت اعتراف مي كنند كه يك مردي در قرن دوم و اين همه اطلاعات طبي - جز اين نيست كه مؤيد من عند الله باشد.

يا درباره مالكيت و اراضي ساحلي و مفتوحةالعنوة كه غير از مدينه همه جا با جنگ گرفته شد و اراضي آن قابل اجاره و بيع نيست - حضرت امام صادق عليه السلام در تثبيت مالكيت كه بر اصل كار و كوشش به دست مي آيد و مالكيت زمين را روي عمران و آباداني و احياء زمين در سايه ي كار و كوشش قرار داده از پيغمبر خدا (ص) حديثي نقل مي كند كه امروز پس از 14 قرن خردمندان و دانشمندان دنياي بشريت اين حقيقت را درك نموده اند.

قال (ص) ان الارض لله جعلها وقفا علي عباده فمن عطل ارضا ثلاثة سنين متوالية بغير علة اخذت من يده و رفعت الي غيره.

حديث نبوي

براي آنكه بهتر و سريعتر پايه هاي مدنيت بالا رود رسول خدا (ص) فرمود زمين يك موقوفه الهي است كه براي بندگان خود گذاشته تا هر كس به هر مقدار بخواهد و بتواند و استطاعت داشته باشد آباد كند و از بهره مالكانه استفاده نمايد و هر كس زمين را تصرف كرد و سه سال معطل گذاشت و آباد و عمران ننمود بدون دليل در وقفه نهاد بايد حاكم شرع آن زمين را از او بگيرد بدهد به كسي كه قدرت احياء آن را عملا داشته باشد. [1] .


پاورقي

[1] دوست فاضل معاصر ما آقاي دكتر هادي طبيب زاده درباره مالكيت ارضي در اسلام رساله مشبعي نوشته اند كه بي نظير است.