معني اجاره


و اما معني الاجاره فعلي ما فسرنا من اجارة الانسان نفسه او ما يملكه من قبل ان يواجره الشي ء من غيره فهو يملك يمينه لانه لا يلي امر نفسه و او ما يملك قبل ان يواجره ممن هو آجره و الوالي لا يملك من امور الناس شيئا الا بعد ما يلي امورهم و يملك توليتهم و كل من آجر نفسه او آجر ما يملك نفسه او يلي امره من كافر او مؤمن او ملك او سوقه علي ما فسرنا مما تجوز الاجارة فيه فحلال محلل فعله و كسبه. [1] .

فرمود معني اجاره بنابراين تفسير اجاره نفس است كه مانند اجاره ملك مي شود با اين تفاوت كه ملك سلطه و تصرف آن با مالك است ولي انسان در نفس خود سلطنت ندارد تا ملك وجود خود را براي بهره برداري ديگران به اختيار آنها بگذارد اين عمل خلاف عقل و نفس است.

در قاعده مالكيت انسان را تملك بر نفس ندادند بلكه گفته شد تمليك نفس كنند يعني نفس خود را از ارتكاب معاصي و هواها و تمايلات برحذر دارند و خودداري نمايند نه آنكه نفس خود را به دست استثمار به آن بسپارند كه با آن نفوس هر ناشايسته و خلاف عقل و شرعي مجري دارند.

اين نوع اجاره حرام است و هر دو مجير و مجار معاقب خواهند بود زيرا عليه مصالح آسماني قيام مي نمايند و اصل در زندگي اصلاح مفاسد اجتماعي بشر است نه ايجاد فساد و افساد.


پاورقي

[1] تحف العقول ص 335.