مرکز پاسخگويي: جامعة الزهراء
موضوع اصلي: اهل بيت
موضوع فرعي: لقب حضرت زهرا
چرا به حضرت زهرا (3) لقب ليلةالقدر دادهاند؟


پاسخ:
از حضرت امام صادق(ع) روايت شده كه ايشان فرمودند: «انّا انزلناه في ليلة القدر. ليلة: فاطمه والقدر: الله، فمن عرف فاطمة حق معرفتها فقد ادرك ليلةالقدر، وانها سميت فاطمة لانّ الخلق فطموا عن معرفتها»(85) تأويل «ليلة» در انا انزلناه في ليلة القدر «فاطمه» و تأويل «قدر» «الله» تبارك و تعالي ميباشد. پس هر كس فاطمه را به حقيقت بشناسد، شب قدر را درك نموده است.
با توجه به اين كه حقيقت قرآن بر قلب رسول الله(ص) نازل شد (نزول دفعي)، آن حضرت به مقام نورانيّت و ولايت مطلقه كه از مقام ولايت الهي جدا نيست قرآن را در صورت بشري و عنصري كه از آن به «ليلة» تعبير شده دريافت نمود و چون حضرت زهرا(س)همانند حضرات معصومين در مقام نورانيّت و ولايت مطلقه از رسول الله(ص)جدا نيستند به ايشان لقب ليله دادهاند. (البته اين مطلب از روايات زيادي به دست ميآيد.) اين كه «قدر» را در حديث به «الله» تفسير نمودهاند و از طرفي ليلة القدر را به حضرت فاطمه(س)نسبت دادهاند، شايد به اعتبار جامعيت آن بانوي بزرگ در تجلّيات اعظم الهي (اسمي، صفتي، ذاتي) باشد. چرا كه خداوند جامع صفات ثبوتيّه است. دليل اين بيان و بيان گذشتة ما، حديثي است كه ميفرمايد: «فَمَن عَرَف فاطمة حق معرفَتِها فقد ادرك ليلة القدر».
براي توضيح بيشتر مطلب، به كتاب جلوة نور و كتاب پرتوي از فضايل معنوي فاطمه زهرا(س)مؤلف: علي سعادتپرور، ناشر: دفتر نشر معارف اسلامي، مراجعه نماييد.

***
پاورقي:
-85 بحارالانوار، ج 43، ص 65، روايت 58.