مرکز پاسخگويي: دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي: خانواده و زندگي
موضوع فرعي: ازدواج موقت
نظر اسلام راجع به ازدواج موقّت چيست؟ اصولاً فلسفة اين ازدواج چيست؟


پاسخ:
از آية فما استمتعتم به منهن فآتوهنّ أجورهن فريضه؛[14] زناني را كه متعه مي كنيد واجب است مهر آنان را بپردازيد. جواز ازدواج موقت استفاده مي شود. روايات فراواني دربارة جواز ازدواج موقت آمده است. در روايت مفضل، امام صادق(ع) فرمود: از آية فما استمتعتم به منهنّ... استفاده مي شود كه متعه حلال است.
سپس فرمود: مسلمانان در زمان پيامبر(ص) در حج وغير حج متعه مي كردند و در زمان ابوبكر و چهار سال اوّل ايام خلافت عمر، متعه رواج داشت، سپس آن را حرام كرد.[15]
فلسفة ازدواج موقت همچون ازدواج دائم اين است كه مردان و زنان از نظر غريزة جنسي كمبودي احساس نكنند و راه ازدواج صحيح باز باشد تا دچار زنا و فساد نشوند. چه بسا زناني كه شوهرانشان از دنيا رفته و بي سرپرست مانده اند و غريزة شهوت به آنان فشار مي آورد. از طرفي مرداني هستند كه زمينة ازدواج دائم برايشان فراهم نيست. در اسلام راه صحيح ازدواج خوب و آسان فراهم شده تا كسي به گناه آلوده نشود.
در ازدواج موقت شرايطِ سخت ازدواج دائم وجود ندارد.
اين حقيقت قابل انكار نيست كه غرائز طبيعي را نمي توان از بين برد. فرضاً هم بتوانيم از بين ببريم چنين اقدامي عاقلانه نيست، زيرا اين كار يك نوع مبارزه با قانون آفرينش است. بنابراين راه صحيح آن است كه آن ها را از طريق معقولي اشباع نماييم و از آن ها در مسير سازندگي بهره برداري كنيم.
پاره اي از روانكاوان غريزة جنسي را غريزة اصيل انسان مي دانند و تمام غرائز ديگر را به آن باز مي گردانند. بنابراين در بسياري از شرايط و محيط ها، افراد فراواني در سنين خاصي قادر به ازدواج دائم نيستند. با افراد متأهل در مسافرت هاي طولاني يا مأموريت هابا مشكل عدم ارضاي غريزة جنسي روبه رو مي شوند.
اين موضوع مخصوصاً در عصر ما كه سنّ ازدواج بر اثر طولاني شدن دورة تحصيل و مسائل پيچيدة اجتماعي بالا رفته و كمتر جواني مي تواند در سنين پايين يعني در داغ ترين دوران غريزة جنسي اقدام به ازدواج كند شكل حاد تري به خود گرفته است. با اين وضع يا بايد راه زنا و فحشا باز باشد يا ازدواج موقت و دائم گسترش يابد يا مانند راهبان و راهبه ها غريزة شهوي را سركوب كرد. از بين اين سه راه قطعاً ازدواج موقت بهتر و سالم تر است.[16] دربارة فلسفة ازدواج موقت مي توانيد از مطالعة كتاب نظام حقوق زن در اسلام نوشتة استاد شهيد مطهري بهره مند شويد.

***
پاورقي:
[14] نساء (4) آية 24.
[15] بحارالانوار، ج 103، ص 303.
[16] تفسير نمونه، ج3، ص 341، با تلخيص.