امام صادق و كرامات در اعلام حوادث


اعلام حوادث دو نوع است يك نوع از گذشته و نوعي از آينده است اكثر كهنه و سحره و مرتاضين هند از گذشته دوري كه همه بي خبرند بدون آنكه مراجعه به تاريخ كرده باشند خبر مي دهند يا از حروف اعداد و رمل و اسطرلاب مي توانند از آينده خبر دهند كه آن هم غالب درست درنمي آيد ولي امام كه مؤيد من عندالله است و از سرچشمه وحي و الهام رباني سرچشمه مي گيرد و در مكتب ربوبي تربيت مي شود گذشته در نظر او چون آينده است و آينده مانند گذشته است به هر دو جانب به يك نظر مي نگرد و از هر دو خبر مي دهد در اين اعلام و اخبار از حوادث وقايع وسايط فني مانند حروف و اعداد در كار نيست بلكه به صفاي نفساني مي بيند و به علم مي داند و خبر مي دهد.

امام جعفرصادق عليه السلام كه از خاندان رسالت و عالم به گذشته و آينده تا روز قيامت بوده از اكثر وقايع خبر مي داد و به سبب اهميت موضوع در مصاديق خاص مفاهيم كلي را بيان مي فرمود و اعلام حوادث مي كرد - يكي از مواردي كه خبر داد همانطور شد راجع به سقوط بني اميه و طلوع بني عباس و محمد و ابراهيم بود خبر داد - و همچنين شعيب بن ميثم تمار كه از اصحاب او بود خبر داد كه مرگ تو نزديك شده است.

فرمود يا شعيب ما احسن بالرجل ميموت و هو لنا ولي و يعادي عدونا.

يعني هيچ چيزي براي مرد بهتر از مرگ نيست ما آن را دوست مي داريم و دشمنان ما آن را دشمن مي دارند.

يا شعيب والله اني لا اعلم ان من ما علي هذا انه لعلي حال حسنه به خدا سوگند من مي دانم كه اگر بر اين حال كسي بميرد «يعني حال ايمان به مرگ و ايمان به ولايت اهل بيت» با بهترين حالي درگذشته است.

قال (ع) يا شعيب احسن الي نفسك وصل قرابتك و تعاهد اخوانك و لا تستبد بالشي ء تقول ادخر لنفسي و عيالي ان الذي خلقهم هو الذي يرزقهم.

اي پسر تمار به نفس خودت نيكي كن - صله رحم كن - خويشان و اقرباء ببين با دوستان وفاء به عهد نما و چيزي را اندوخته مكن كه خداي بزرگ رازق عيال و اولاد تو و همه مي باشد او است كه بندگان را آفريده و رزق آنها را مي دهد شعيب به وصاياي امام ششم عمل كرد و يك ماه پس از اين خبر درگذشت. [1] .

امام صادق عليه السلام خبر داد كه اسحقاق بن عمار صيرفي كه از روات موثق و جليل القدر بود به زودي در شهر ربيع خواهد مرد اسحاق عرض كرد يابن رسول الله مردم مال فراوان نزد من دارند و من از بسياري طلب دارم مي ترسم بميرم و حساب من با مردم بماند فقال عليه السلام اجمع اموالك في شهر ربيع فرمود اموال خودت را جمع كن ماه ربيع ماه آخر عمر تو است و در همان ماه هم مرد. [2] .


پاورقي

[1] مدينة المعاجز به نقل الامام الصادق ص 290 ج 1.


[2] رجال كشي در احوال معلي ص 239.