مسلمين در ادبيات


به گفته خاورشناسان در قرن شانزدهم ميلادي ملت غرب با آنكه نهضتي بر اساس كاوش هاي علمي مسلمين آغاز كردند آنقدر درجه اطلاعشان كم بود كه همه پيرو و مطيع مسلمين بودند و تمام دانشگاه هاي اروپا تا شش قرن روي مباني علمي مسلمين و ترجمه آثار آنها گردش مي كرد و مدار علوم ما يعني اروپائيان فقط علوم مسلمانان بود و چند رشته كه از آن جمله پزشكي و ادبيات است تا زمان ما هنوز تقليد از مسلمين باقي است.

تأثير ادبيات مسلمين در اروپا از گفته پروفسور گيپ نويسنده بخش ادبي ميراث اسلام به خوبي مشهود است او مي گويد بايد دانست كه مشرق يعني اسلام جاده جديدي را براي اروپائيان باز كرد تا در ادبيات به مقام كنوني رسيدند و شعراي فرانسه كه گل سرسبد گويندگان اروپائي هستند تحت تأثير نفوذ سبك اشعار عربي قرار گرفتند و اكثر آن مضامين را يا مشابه آن را به كار بردند. [1] .

او مي گويد شايد اين موضوع در نظر برخي دور باشد ولي براي نمونه تأثير رساله الغفران ابوالعلاي معري را با كمدي الهي اثر دانته اليگيري ايطاليائي 1321 - 1265 كه بزرگترين شاهكار ادبي در تاريخ اروپا است يادآور مي شويم ملاحظه كنيد ابوالعلاي معري كه در قرن چهارم مي زيسته و از زنادقه معروف آن عصر است الغفران را به سبك ادبي نوشته [2] و دانته همان مضمون را اقتباس نموده در قالب الفاظ لاتين به نام كمدي الهي منتشر ساخته و شواهد بيشتري در تأييد اين تأثير ادبيات مسلمين در ملل غربي در دست است كه بايد با مطالعه آثار مختلف اعتراف و تصديق نمود.

و همچنين در فلسفه در تعليم و تربيت - در جامعه شناسي - و ساير علوم مسيحيان مقلد مسلمين هستند.


پاورقي

[1] ميراث اسلام ص 81 - 80.

[2] عبقرية العرب ص 31 - سير العباد عارف سنائي غزنوي - مقدمه و ترجمه ي كمدي الهي ترجمه ي شجاع الدين شفاء ص 53 - و گفتار دوم مجتبي مينوي از 15 گفتار چاپ دانشگاه ص 36 - 33.