بازگشت

فرات بن الأحنف


العبدي، يرمي بالغلو و التفريط في القول عده الشيخ من أصحاب الامام زين العابدين عليه السلام [1] قال ابن الغضائري: فرات بن أحنف كوفي روي عن علي بن الحسين و أبي جعفر و أبي عبدالله عليهم السلام - كما زعموا - غال كذاب، لا يرتفع به و لا بذكره. [2] .


پاورقي

[1] رجال الطوسي.

[2] معجم رجال الحديث 13 / 375.


صفات مؤمن


حضرت امام جعفر صادق عليه السلام فرمودند:

مؤمن در دين نيرومند است، در زمان توانگري ميانه رو و در هنگام تهيدستي، آراسته. [1] .


پاورقي

[1] كافي: 2 / 231 / 4، ميزان الحكمه: ج 10، ح 16088.


امام صادق و درس انفاق و صدقات


وجوه اخراج الاموال و انفاقها

اما الوجوه التي فيها اخراج الاموال في جميع وجوه الحلال المنقرض عليهم وجوه النوافل كلها فاربعة و عشرون وجها منها سبعة وجوه علي خاصة نفسه و خمسة وجوه علي من تلزمه نفسه و ثلاثة وجوه مما تلزمه فيها من وجوه الدين و خمسة وجوه مما تلزمه فيها من وجوه الصلات و اربعة لوجه مما تلزمه فيها النفقه من وجوه اصطناع المعروف.

مي فرمايد طرقي كه انسان بتواند اموال خود را خرج كند و انفاق نمايد و صورت شرع داشته باشد به 24 صورت مي تواند اموال خود را بذل و انفاق كند هفت طريق مخصوص خودش و پنج طريق مخصوص آنها كه ملازمت به او دارند و سه قسم از راه دين و پنج قسم از طريق جايزه دادن و چهار قسم از راه التزام نفقات و خيرات بدين شرح:

فاما الوجوه التي تلزمه فيها - النفقه علي خاصة نفسه فهي لمطعمه و مشربه و ملبسه و منكحه و مخدمه و عطاؤه فيما يحتاج اليه من الاجراء علي مرمته متاعه او حمله او حفظه و معني يحتاج اليه من نحو منزلة او آلة من الالات يستعين بها علي حوائجه.

مي فرمايد آنچه كه انسان براي شخص خودش مي تواند انفاق كند و بر او واجب است خرج مال و صرف عمل در آن راه عبارت است از:

1 - خوردن انواع غذاها و وسايل طبخ و تهيه مواد و موجبات آن.

2 - آب آشاميدني كه آب براي طهارت ظاهر و باطن و استحمام و كليه موجبات اين استفاده.

3 - لباس و آنچه ملازمه دارد با شأن آدمي و انواع و اقسام آن بر حسب تعيين و شخصيت با همه وسايل.

4 - زن گرفتن و توالد و تناسل و كليه موجبات آن كه بر آدمي واجب است و غريزه فطري است.

5 - خدمتگزاران براي انجام اين مراتب از زن و مرد و مزدور و كارگر و غيره كه واجب است انسان براي شخص خويش از اين طرق صرف مال و بذل منال و انفاق نمايد و در راه ترميم و تعمير و تصليح و حفظ متاع و حمل و نگاهداري از آن انفاق نمايد هر چه بتواند



[ صفحه 376]



و معني احتياج اين است كه چون نفس انسان در زندگي ناگزير از اين پنج اصل است بايد در راه آن و آنچه سلاح و آلات و افزار و موجبات و وسايل آن است انفاق كند تا جان و روحش به سلامت رو به تكامل باشد.

و اما وجوه الخمس التي تجب عليه النفقه لمن تلزمه نفسه فعلي ولده و والديه و امراته و مملوكه لازم له ذلك في حال العسر و اليسر.

فرمود آن پنج طريقي كه بر انسان واجب است از مال خود در راه آن ها انفاق نمايد كساني هستند كه به خودش بستگي دارد يا از آنها است يا آنها از او هستند.

1 - فرزند كه مولود او است و بايد نفقه زندگي او را تا رشد و كمال جسماني و عقلاني بدهد.

2 - 3 - پدر و مادر كه چون سالخورده و فرتوت شدند در حال ضعف مالي واجب است بر فرزند كه مخارج زندگي آنها را از هر جهت تأمين نمايد.

4 - زن كه منكوحه او است بايد تمام شئون زندگي او را تأمين كند و مخارج او را بدهد.

5 - مملوك يعني غلام و كنيز زرخريد يا نوكر و كلفتي كه استخدام كرده باشد يا حيوان و مركبي كه براي سواري خريده باشد يا پرنده و مرغ و گوسفندي و سگي كه در خانه يا بيرون نگاهداري كرده باشد واجب است مخارج او را بدهد تا حيني كه در ملكيت او باقي است - اين انفاق واجب در هر حال واجب است خواه به عسرت دست تنگي يا وسعت مال.

فاما وجوه الثلاثة المفروضة من وجوه الدين فالزكاة المفروضة الواجبه في كل عام و الحجج المفروض و الجهاد في ابانة و زمانه.

اما آن سه طريقي كه واجب است در راه آن انفاق از نظر دين است كه بايد مليت اسلامي و اجتماع مسلمين نسبت به پيغمبر باقي بماند.

اول - زكوة مال است براي حفظ و تأمين امنيت كشور اسلام به شرحي كه به انصاب مفروضه در كتب فقه مندرج و مضبوط است بايد زكوة مال را داد.

دوم - حج واجب است كه بايد با مسلمين جهان آشنائي يافت و به هزاران نكات دقيق حيات اجتماعي واقف گرديد.

سوم - جهاد در راه خدا با مال است كه در شدت و گرفتاري يا زمان امام به فرمان او از بذل مال در راه خدا براي حفظ ناموس دين واجب است كه انفاق بنمايد.



[ صفحه 377]



و اما الوجوه الخمس من وجوه الصلات النوافل فصلة من فوقه و صلة القرابة و صلة المؤمنين و التفضل في وجوه الصدقه و البر و العتق.

اما آن پنج طريقي كه به نام صلات و جوائز و خيرات و مبرات ناميده شده اين صدقات واجب است كه بايد پرداخت.

اول - صله مستحبي است ولي در صف واجب و از نفقات لازم است صله و جوائز به طبقه بالاتر از خود مانند اساتيد و معلمين و مربيان.

دوم - صله و جايزه خويشان و نزديكان از اقوام و اقرباء است كه صله رحم گويند.

سوم - صله و جايزه مؤمنين و برادران ايماني است كه انعام و اطعام و اكرام و غيره.

چهارم - صدقات جارية براي حفظ جان و مال و نفوس و اولاد و غيره است به فقرا و مساكين و مستحقين كه به 18 نوع صدقه در اسلام مي رسد.

پنجم - خيرات و نيكوئي ها و عتق و آزادي بندگان خدا كه از مهام صدقات جاريه بشري است.

و اما الوجوه الاربع فقضاء الدين و العارية و القرض و اقراء الضيف واجبات في السنه.

اما آن چهار طريقي كه براي انفاق است.

اول - دادن قروض خواه از خود يا نزديكان و اقرباء يا دوستان و مؤمنين و برادران ايماني است.

دوم - قرض دادن و عاريه دادن از مال و يا اموال يا اثاثيه به هر مقدار بتواند.

سوم - قرض الحسنه است كه مالي براي حفظ آبروي برادر ايماني خود بدهد بدون منت و منفعت.

چهارم - مهماني كردن است به خويشان و دوستان و اقوام و اقرباء و برادران ايماني و همسايگان و ملازمين و غيره كه در سال يك بار واجب است از همه نزديكان منزل و محل كار و كسب و غيره به قدر استطاعت مهماني و پذيرائي كند و بهترين وقت آن ماه رمضان است.


تمهيد


تقسم العقوبة الي أدبية و مادية، و الأولي تشمل عقوبة الزنا، و اللواط، و السحاق، و القيادة، و القذف بالزنا و اللواط، و السرقة، و السكر، و قطع الطريق، و الارتداد. و قد نص الشارع علي عقوبة هذه الجرائم، و لم يترك لولاة الأمر التصرف في أمر تقديرها، و تسمي حدا، و عقوبة مقدرة و منصوصة.

و أيضا تشمل العقوبة الأدبية العقوبات علي الكبائر غير المقدرة في لسان الشارع، كالعقوبة علي الغيبة و التزوير، و ما الي ذلك مما فوض تقديره الي ولاة الأمر، فيعاقبون عليه بما يرون، و تسمي هذه العقوبة تعزيرا، و عقوبة مفوضة، و غير منصوصة.

و تشمل أيضا العقوبة الادبية القصاص، أي معاقبة الجاني علي جريمة القتل، أو القطع، أو الجرح عمدا مثلا بمثل، و لا تشمل الضرب و الشتم.

و سبق الكلام عن العقوبة الأدبية بشتي أقسامها. و نتكلم الآن عن العقوبة المادية بعنوان الديات، كما فعل الفقهاء. و المراد بها المال الواجب بسبب الجناية علي النفس، أو غيرها. و هذا المال الواجب بالجناية منه مقدر في لسان الشارع، كدية النفس و أكثر الأعضاء، و منه ما فوض أمر تقديره الي الحكومة، أي معرفة



[ صفحه 339]



الخبراء الموثوق بهم، فيقدرون التعويض الضرري للمجني عليه، أو لورثته، و الضابط أن كل ما لا تقدير فيه شرعا ففيه الحكومة، و التفصيل في الصفحات التالية:


النبي وحده


أصول الكافي 1 / 442، ح 12: علي بن إبراهيم، عن أبيه، عن أحمد بن محمد بن أبي نصر، عن حماد بن عثمان، عن أبي بصير، عن أبي عبدالله عليه السلام قال:....

لما عرج برسول الله صلي الله عليه و آله و سلم انتهي به جبرئيل عليه السلام إلي مكان فخلي عنه، فقال له: يا جبرئيل [أ] تخليني علي هذه الحالة؟

فقال: امضه، فوالله لقد وطئت مكانا ما وطئه بشر و ما مشي فيه بشر قبلك.



[ صفحه 340]




ما قال: لا، قط


تفسيرالعياشي 1 / 261، و ح 212: عن زيد الشحام، عن جعفر بن محمد قال:...

ما سئل رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم شيئا قط فقال: لا، ان كان عنده أعطاه و ان لم يكن عنده قال: يكون ان شاء الله، و لا كافأ بالسيئة قط، و ما ألقي سرية منذ نزلت عليه: (فقاتل في سبيل الله لا تكلف الا نفسك) الا ولي بنفسه.


من سنن الرسول


[فروع الكافي 3 / 496 ح 5: الحسين بن محمد، عن معلي بن محمد، عن أبي داود المسترق، عن بعض رجاله، عن أبي عبدالله عليه السلام قال:...].

ان ثلاث نسوة أتين رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم فقالت احداهن: ان زوجي لا يأكل اللحم، و قالت الأخري: ان زوجي لايشم الطيب، و قالت الأخري: ان زوجي لايقرب النساء، فخرج رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم يجر رداه حتي صعد المنبر فحمد الله و أثني عليه، ثم قال: ما بال أقوام من أصحابي لا يأكلون اللحم، و لا يشمون الطيب، و لا يأتون النساء؟ أما اني آكل اللحم، و أشم الطيب، و آتي النساء، فمن رغب عن سنتي فليس مني.


وظيفة الملوك


تحف العقول 319: قال الصادق عليه السلام:...

ثلاثة تجب علي السلطان للخاصة و العامة: مكافأة المحسن



[ صفحه 223]



بالاحسان ليزدادوا رغبة فيه، و تغمد ذنوب المسي ء ليتوب و يرجع عن غيه، و تألفهم جميعا بالاحسان و الانصاف.


تفاوت لباس حضرت علي و امام صادق چرا؟


حماد بن عثمان گويد: در محضر امام صادق - عليه السلام - بودم كه مردي به آن حضرت عرض كرد: اصلحك الله، شما فرمودي كه: علي بن ابي طالب - عليه السلام - لباس زبر و خشن در تن مي كرد، و پيراهن چهار درهمي مي پوشيد، و مانند اينها، در صورتي كه بر تن شما لباس نو مي بينم؟

حضرت به او فرمود: همانا علي بن ابي طالب - عليه السلام - آن لباسها را در زماني مي پوشيد كه بدنما نبود، و اگر آن لباس را اين زمان مي پوشيد به بدي انگشت نما مي شد.

پس بهترين لباس هر زمان؛ لباس مردم آن زمان است، ولي قائم ما اهل بيت - عليهم السلام - زماني كه قيام كند همان جامه علي - عليه السلام - را پوشيده و به روش علي - عليه السلام - رفتار كند (چون آن حضرت نيز حكم فرمائي و زمام داري كند، و وظيفه امام زمان در حكومتش اين است كه خود را در رديف مردم فقير آورد). [1] .


پاورقي

[1] اصول كافي: ج 2 ص 274 ح 4.


حديث 351


شنبه

عليك باخوان الصدق.

در پي دوستان راستين باش.

تحف، ص 268


اسماعيل بن الحسن المتطبب


إسماعيل بن الحسن المتطبب.

محدث إمامي. روي عنه العلاء بن يحيي.

المراجع:

معجم رجال الحديث 3: 130. أعيان الشيعة 3: 318. تنقيح المقال 1: 133. جامع الرواة 1: 95.


الصلت الخزاز


الصلت الخزاز.

محدث ليس له ذكر في أكثر كتب الرجال والتراجم. روي عنه عبد الله بن الحسين.

المراجع:

معجم رجال الحديث 9: 139. جامع الرواة 1: 417.


محمد بن عمر الكوفي


محمد بن عمر الكوفي.

أكثر أصحاب كتب الرجال والتراجم لم يذكروه في تآليفهم.

المراجع:

رجال البرقي 20. معجم رجال الحديث 17: 62.