بازگشت

راهي به بهشت


بهشت

سيماي شيعه در نگاه امام صادق(ع)



امام صادق (ع) در سفارشهاي خود به عبدالله بن جندب پس از هشدار شيعيان به دامهاي شيطان، ويژگيهاي برجسته دوستان حقيقي خود را بر ميشمرد و سپس خصلتهاي ديگر شيعيان را بيان ميكند. دو ويژگيممتاز شيعيان از نگاه امام صادق(ع) عبارت است از:

1- آخرت



«آخرت در نگاه آن ها بسيار بزرگ است، به اندازهاي كه چيزي را با آن عوض نميكنند و دنيا نزد آنها همانند مارگزنده و دشمن بيزبان است» پيروان حقيقي و دوستان واقعي خاندان نبوت عليهم السلام به چيزيجز آخرت نميانديشند و تمام كردارها و رفتارهاي خود را با نگاه به آخرت ميسنجند. دنيا در نظر مؤمن وسيلهاي است براي رسيدن به هدفي بزرگ كه همان زندگي جاودان آخرت است. دوستان حقيقي اهلبيتعليهم السلام از مواهب دنيوي بهره ميبرند اما هرگز زندگي جاودان را با زندگي گذراي دنيا عوض نميكنند.

2- انس با خدا



«آنها باخدا انس گرفتهاند و از آنچه كه مال اندوزان به آن انسگرفتهاند، در هراسند» مومنان از نعمتهاي الهي بهره ميبرند اما به آنها وابسته نميشوند. وابستگي به مال دنيا موجب بندگي انسان در برابر ماديات خواهد شد. زراندوزان هماره به ثروت خود وابستهاند. شيعيان واقعي با ياد خدا آرامش مييابند.



حضرت صادق(ع) پس از برشمردن اين دو ويژگي مهم، فرمود: «آنها دوستانحقيقي من هستند. به وسيله آنها فتنه شكست ميخورد و گرفتاريها بر طرف ميشود»

حسابرسي خود



«بر هرمسلماني كه ما را ميشناسد، سزاوار است كه كردارش را در هر شبانه روز بر خود عرضه دارد و به محاسبه آنها بپردازد تا اگر كار نيكي در آنها ديد، برآنها بيفزايد و اگر كردار بدي در اعمال خود مشاهده كرد از آنها توبه كند تا دچار ذلت و خواري روز قيامت نگردد»

سخاوت



«همانا شيعيان ما به چند خصلت شناخته ميشوند يكي از آن ها سخاوت و بخشش به برادران است»

خواندن پنجاه ركعت نماز و رعايت وقت نماز



«شيعيان ما در شبانه روز پنجاه ركعت نماز ميخوانند و توجه بهوقت نماز ظهر (خواندن نماز اول وقت) دارند»

آثار استقامت



«اگر شيعيان ما استقامت كنند، فرشتگان دست در دست آنها ميگذارند، ابرهاي رحمت بر آنها سايه ميافكند، چون روز درخشنده و تابناك ميشوند، از زمين و آسمان روزي ميخورند و آنچه از خدا بخواهند خداوند به آنها عطا ميكند»

شيوه برخورد با گناهكاران



1- گفتن خوبيها و پرهيز از سخن ناروا



«به گناهكاران از همكيشان خود جز خوبي و نيكويي چيزي مگو» در برخورد با گناهكاران بايد با سخنان نيكو و گفتن خوبيهاي آنان اميدشان را زنده كرد و از خشونت، گفتار ناروا و بازگو نمودن لغزشهاي آنها پرهيز كرد; زيرا چنين برخوردهايي مجرمان را از پيمودن راه درست نااميد و نسبت به دين و آموزههايآن گريزان ميسازد.



2- در خواست توفيق براي گناهكاران



«توفيق آنها را خاضعانه از خداوند بخواهيد»



3- در خواست توبه براي گناهكاران



توبه از حالات سازنده انسان است كه انجام دهنده آن محبوب خداونداست:



«ان الله يحب التوابين; خداوند كساني كه بسيار توبه ميكنندرا دوست دارد. (بقره/222)



توبه روشي است كه امام صادق(ع) براي پاكسازي گناهكار توصيهكرده است. شيعيان واقعي بايد از خدا بخواهند كه گناهكاران ازكردار ناشايستخود پشيمان شوند و به سوي خدا بازگردند، زيرا خداوند بسيار توبهپذير و بخشنده است.

راه بهشتي شدن



حضرت امام جعفر صادق(ع) سه راه را فراروي جويندگان بهشت قرارداده است:



1- پيروي از ائمه عليهم السلام .



2- برائت از دشمنان.



3- سخن گفتن آگاهانه و سكوت هنگام نا آگاهي.



«هر كس جويا و پيرو ما باشد و از دشمنان ما پيروي نكند و چيزيكه ميداند، بگويد و از آنچه كه نميداند، يا بر او مشكل (مشتبه)است، سكوت كند، در بهشت است»

كردارهاي برتر



«با كسي كه از تو بريده، وصل كن; به كسي كه چيزيبه تو نداده، چيز بده; باكسي كه به تو بدي كرده، خوبي كن; بهكسي كه به تو دشنام داده، سلام كن; باكسي كه با تو دشمني كرده،انصاف داشته باش و از كسي كه به تو ظلم كرده، در گذر، همچنانكه دوست داري از تو در گذرند. پس از گذشتخداوند از خودت عبرتبگير. آيا نميبيني خورشيد خداوند برخوبان و بدان ميتابد وبارانش بر صالحان و مجرمان نازل ميشود؟»